{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 05 Feb 2018

香港人投資 (炒賣) 的觸覺都算世界數一數二,從久石讓的音樂會門券,到iPhone、股票磚頭,可謂無一不炒,如果話你知投資威士忌的回報更勝買樓收租,你又會唔會心動? The Single Malt Fund,世上首個威士忌投資基金快將於瑞典Nordic Growth Market登場,Target Return每年10%。

前排日本威士忌山崎50年以192萬港元的驚人價值成交,珍稀威士忌市場無疑是愈炒愈熱,據Rare Whisky 101統計,去年珍稀威士忌的回報差不多有28%,而從2010年計算,「World’s 1000 Most Valuable Single Malt」的升幅甚至高達370%,幾乎所有珍稀作品都是一出場就瞬間爆升!

The Single Malt Fund與其他烈酒投資基金不同的地方是,他們直接投資在威士忌作品,而非投資在酒液公司身上。基金CEO兼創辦人Christian Svantesson希望將珍稀威士忌的投資市場開放予大眾飲家參與。

他形容珍稀威士忌在過往的升幅表現是有目共睹的,而且中國、印度和美國等地也開始追逐極品蘇威,需求之大顯而易見,威士忌需要長時間熟成,還可以飲用 (消耗),形成非常有限的供應。

The Single Malt Fund的威士忌將會由5位Portfolio Managers管理,最低投資額為€1000,預計3月於Nordic Growth Market (NGM-NDX)掛牌,2024年結算,Target Return每年10%,Management Fee每年2.5%,Svantesson甚至認為投資者可以期望比10%更豐厚的回報。

雖然話投資永遠涉及風險,但與其每年都掉錢落MPF,不如拎去買威士忌好過啦!

Source : Nordic Business Insider

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018