{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 14 Feb 2018

Nokia曾幾何時係一個傳說,一個地表最硬嘅傳說,但自從被收購後,風光就只能追憶了。不過,近期Nokia似乎又有捲土重來之勢,據市場統計報告指,2017年第四季度全球銷量達440萬部,超越HTC同Sony。

根據市場統計機構Counterpoint的報告,由HMD代理的Nokia於2017年第四季度全球銷量造好,超越HTC、Sony、Google、ASUS等十個品牌,雖然全球總市場佔有率只排名11,與頭十名差一步之遙;但在越南及大部分中東的手機市場已排名第一,在英國的智能手機市場佔有率亦排名第三。全球手機市佔率排榜首的則屬Apple,其次為Samsung及Huawei。

Nokia於2017年發表過復刻版Nokia 3310手機,更加推3G版,勾起唔少用家集體回憶;亦有多部Android智能手機如Nokia 5、Nokia 6、Nokia 8等等,成功搶佔市場。2月底的全球流動大會(MWC)上,就有傳Nokia將會發布3310 4G版、5.3吋NOKIA 8 Sirocco旗艦手機及6吋Nokia 7 Plus中階機等多款新機。

要數Leica相機受歡迎的原因,除咗成像果陣「奶味」,佢有型有格嘅復古外型設計相信亦係主因之一。不過真真正正嘅古董Leica相機,你又見過未?喺今年度嘅WestLicht相機拍賣展,就有1923年出廠嘅Leica 0系列相機拍賣, ...
tech
【極珍貴】1923年出廠Leica元祖機你見過未?
20 Feb 2018
早排iPhone爆出限速事件後,人人趕住拎部機去換電,亦引申出另一個問題——iPhone冇得自己換電喎。美國華盛頓州就直頭計畫立法,禁止電子產品「難以或無法換電」,似乎有意衝住iPhone而來。 ... ... ... ...
tech
【方便維修?】美國擬禁電子產品冇得換電
16 Feb 2018