{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 12 Apr 2018
相信你好記得我地MenClub曾經同日本名廚青木利勝做訪問,作為東京銀座知名鮨店「鮨青木」第二代傳人兼主廚,同我們仔細講解過「江戶前壽司」的種種奧妙,不過要清楚明白,當然就要自己食返餐啦。大廚將於4月19日至21日再臨香港,同FUMI主廚今井師傅一同創作午市及晚市菜單,仲唔訂位?

名廚青木利勝的來歷不用多解釋,因你有link可以追返(http://www.menclub.hk/gourmet/14688),今次再臨香港,成為中環日菜新貴FUMI首位客席大廚。名廚坐鎮,但到底有咩食呢?先講午市,菜單12款菜式,包括10款壽司,當中包括吞拿魚漬紫菜卷、拖羅、鰭魚、金目鯛、黃金海老、赤貝、赤貝軍艦、赤鯥烏魚子、鯖魚卷、兩點海膽、湯煮茨城鹿島蛤及特選清湯。

而晚餐菜單則由青木師傳及FUMI 主廚今井師傅合力設計,菜式如金目鯛配奇異果、中拖羅漬、鰭魚、黃金海老、兩點魚子醬鰻魚、極上拖羅、赤鯥烏魚子、赤貝、三點海膽、三文魚籽配鹽漬昆布、海膽鰻魚意大利飯、鯖魚卷、湯煮茨城鹿島蛤、特選清湯等,合共16道菜餚,當中金目鯛配奇異果,就以果香帶出魚的鮮味,做法跳出框框,而鯖魚卷及湯煮茨城鹿島蛤則是「鮨青木」中的招牌菜。

FUMI

日期:青木師傅只於4月19日至21日擔任FUMI客席主廅
地址:香港中環德己立街30-36號蘭桂坊加州大廈六樓
電話:2328 3302

價錢:午市菜單 $1,380/位,晚市菜單$2,550 /位,另設加一服務費。



好片重溫:「鍛練就是修行」——專訪銀座「鮨青木」大廚青木利勝
留意返,我偶像,Marco Pierre White。
gourmet
米芝蓮想俾星我?英國殿堂級大廚串爆回應「唔L使」
20 Sep 2018
日本爵士樂明星Bloodest Saxophone回歸 Foxglove。
gourmet
東京跳躍Jazz樂隊Bloodest Saxophone 回歸FOXGLOVE
19 Sep 2018