{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 08 Aug 2019

日本少年JUMP長期最賣座的作品《One Piece》(海賊王),近年雖然長期雄踞住動漫周邊產品銷售率NO.1,但熟悉《One Piece》嘅朋友都知,作者尾田榮一郎基本上係完全唔會管理漫畫作品以外的事,因此,《One Piece》嘅周邊產品非常之多,但質量卻又很參差。然而今次趁住《One Piece》20週年紀念劇場版電影《One Piece Stampede》之上映,竟然與PUMA方面合作聯乘推出波鞋,認真估你唔到!


向來動漫聯乘的潮流產品,大多數都係印下人物角色或者logo,呃下fans課金便算。殊不知今次PUMA竟然以主角們乘坐嘅船隻千陽號(Thousand Sunny)為靈感!而更瘋狂的是,今次的聯乘,驟眼望落去根本唔覺得係《One Piece》的周邊產品,換言之,PUMA係認認真真去設計,著上腳唔會似宅男!


啡色的鞋帶設計來自「千陽號」帆上的繩索,而鞋側暗暗地印上「千陽號」Logo。

這對CELL ENDURA 採用了襪套式設計,而上面亦印上主角路飛的「橡膠果實」monogram圖案。

鞋墊部分印有 PUMA 及《One Piece》字樣,綠色是代表「千陽號」船上的草坪。至於鞋踭位置則掛住「船錨」 吊飾。

售價:19440 yen (連税) 

《One Piece Stampede》電影劇場版將於日本時間2019年8月9日上映,而這對PUMA ×《One Piece》CELL ENDURA 亦同日在日本開賣。

作為新世代日本派系最當打的設計師,阿部千登勢(Chitose Abe)的Hybrid 美學恰好撞正street culture浪潮,令她成為這一時代的駐腳。而在key accessories才是時裝週皇道的今日,剛在巴黎時裝週舉行的2020FW Fashion Sh ...
style
【2020鞋王預告】巴黎時裝週sacai x Nike VaporWaffle 天橋亮相
20 Jan 2020
近年由於質量問題受盡批評的Jordan Brand,今回卒之由12月在美國邁阿密的Dior pre-fall 2020之中,展現出極高質素的Dior x Air Jordan 1工藝,而後話當然是「買得到」與「買得起」的時候,今次Nike官方更正式發佈這 ...
style
【Travis Scott 演繹】Dior x Jordan Brand「Air Dior」 完整系列
20 Jan 2020