{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 11 Jan 2019

巴西球星尼馬,自從由巴塞隆拿轉會巴黎聖日耳門後,有傳一直都未能適應,並為離開巴塞而感到後悔,甚至曾5次打回給巴塞表達自己想重返球隊。

消息指,尼馬對於當天離開巴塞嘅決定非常後悔,佢想收回自己呢個決定,而其父親亦為左兒子向巴塞主席Josep Maria Bartomeu作出請求,希望對方能夠將尼馬帶回魯營。

尼馬父親向巴塞主席表示,尼馬對於自己嘅情況感到非常失望及抱歉。

當日離隊,有唔少報導都指尼馬係唔想活喺美斯嘅陰影下,想自立門戶。誰不知去到巴黎,佢嘅年輕隊友麥巴比卻突飛猛進,唔只表現越黎越好,更隨法國隊奪得世界盃冠軍,成為球壇當紅炸子雞。有見及此,尼馬應該感覺到自己隊內嘅地位會被對方進一步侵蝕,因此有感不安。

2017年夏天,尼馬以2.22億歐元破世界紀錄嘅轉會費由巴塞加盟巴黎聖日耳門,至今一共為球隊上陣51場攻入46球,效率非常不錯。不過,有傳尼馬覺得法甲聯賽總體競爭力不足,令佢覺得無挑戰性,但歐聯賽事球隊又走得唔遠,可能因此令尼馬想再次轉換環境。

不過,如今嘅巴塞其實並不一定需要尼馬,因為美斯及蘇亞雷斯今季表現繼續出色,而頂替尼馬位置嘅迪比利亦打出身價,多次拯救巴塞,連古天奴亦未能動搖其正選位置,可見尼馬回歸巴塞嘅機會實在不大。

在這個五光十色的花花現代之中有著無窮的選擇,為免成為過時的人,所以大家都習慣追快追新追效率,卻忘記了有些事物是需要時間累積、醞釀,例如手工藝。老實說若論效率、成本等等可以化為數字的準則,手工藝絕對不是 ...
watchesandwine
匠心獨「醞」The Balvenie五感享受
22 Mar 2019
【機甲大師】河森正治40週年紀念展河森正治EXPO5月開催明日可購票 無論你鐘唔鐘意日本動漫,一個愛玩的大男孩應該認識機甲設計師河森正治(Shoji Kawamori),佢的威水史放滿一整個Gallery AaMo都唔夠裝,超多經 ...
hobby
【機甲大師】河森正治40週年紀念展“河森正治EXPO”5月開催明日可購票 ... ... ... ...
22 Mar 2019
普巴咁講係咪表示自己想過檔?
hobby
【係咪玩野?】普巴直言為效力施丹嘅皇馬係夢想!
22 Mar 2019