{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 09 Feb 2018

每年BaselWorld錶展前夕,除了一些官方發佈的Pre-Basel熱身消息外,最精彩的一定Rolex新錶的預測,例如去年適逢Sea-Dweller 50周年,外間早已預測會出紀念版,雖然不是預期的綠面,但單紅Ref. 126600一如所料成為該年錶展的重點主角錶款。2018年的3月BaselWorld開始在即,不妨睇睇外國一些專家撈迷的「創作力量與幻想」。

  

全新Rolex Submariner 126610LN

上年是Sea-Dweller 50周年,而今年則是Submariner的65周年,各界紛紛預測推出全新126610LN的機會十分之大,承接舊年的單紅熱潮,很可能126610LN也會採用單紅字樣的設計,並配搭3235機芯,將動力儲存提升至72小時。

【369】Rolex Explorer I Polar White

另一款網上熱傳的新錶是人稱「369」的Explorer系列,不過我們見到專家預測版本用上了Polar White白色錶款,重新演繹舊裝韻味。緣用39mm的錶殼,即使Size沒有分別,用上白色錶盤做對比後,顯然更加吸引!

Rolex Cellini Triple Calendar

 上年Rolex相隔良久再次推出月相錶款,令眾多錶迷都喜出望外,這個驚喜亦有延續至2018年錶展,專家認為很可是Cellini系列,配上Triple Calendar功能;原因是去年的Cellini Moonphase已經有2種Calendar功能,包括日期與月相顯示,如果要玩多一點複雜性,應該會加埋星期、月份,成為Triple Calendar。

Source : Monochrome

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018