{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 29 Jan 2018

2018年香港首場最矚目的名酒拍賣,剛剛在兩日前結束,大家聽得多的羅曼尼康帝、Leroy、Petrvs,與其他波爾多一級莊名酒都是基本拍品,但當中最令人期待的,必然是全球僅有150枝的山崎50年單一純麥威士忌。

原先的估價由港幣70萬至110萬,但一番競爭之後,此頂級陳年佳釀最終以HK$1,900,000成交,連埋佣金,一枝山崎要俾230幾萬!

這次成交的一瓶山崎50年,限量150枝,由Suntory第4代調酒師福與伸二釀製,在瓶身看到他的大名。翻查過往山崎50年的成交歷史,2015年Bonhams拍賣會的25萬已是驚為天人,翌年保利拍賣更錄得100萬3千的成交價,大家已經預料前日的蘇富比拍賣會能再創高峰,只是想不到要190萬!

日威老酒如山崎50年,已是可一不可再的珍稀佳釀,「飲完就無」的現實情況激發起收藏家的強大慾望,據聞前幾年你要飲一杯山崎50年,要差不多US$8,000!

另外,上周講過的輕井澤,同場一款1965年的輕井澤威士忌也錄得35萬元的成交價。日威的價格走勢,相信在未來的日子只會有升無跌,如果覺得日威太貴,飲蘇威吧,又多選擇,高質素又抵買,何必勉強同強國人鬥炒價呢?

Source : Sotheby’s

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018