{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 09 Jan 2018
瑞典電單車品牌「Husqvarna」以越野系嘅電單車而聞名,但佢哋係2015年就推出咗非常有型嘅街車「VITPILEN 701」同「401」。不過今次都唔係講部車,而係當日宣傳圖上位車手配戴緊個與別不同嘅頭盔。

呢頂前白後黑,既係全覆蓋型但又有護目鏡嘅頭盔早於VITPILEN嘅宣傳片上就已經現身,由於其特別外表,當時已經有唔少人討論緊個頭盔,但「Husqvarna」一直都冇公佈任何消息。直到上年年尾時佢終於喺官網公佈咗頭盔嘅參數詳情。頭盔名為叫「PILEN」,有別於現時新頭盔多以高科技為主,PILEN基本上都係一頂普通頭盔,但就於頭頂加入大氣孔以助通風,護目鏡亦可以輕易更換,另外內部嘅特別設計可以減少戴眼鏡嘅用家嘅不適。但計我話佢最吸引人嘅就係「清秀」嘅線條,可以話係難得有「輪廓」嘅電單車頭盔呀。

使用100%玻璃纖維製作,目前價錢未定。或者要等到VITPILEN於今年發售時先知啦。
Husqvarna
近排港日車迷都追捧鈴木(Suzuki)新Jimny,但其實早年還有這部Hustler一樣有人氣。剛剛日本就宣佈會推出特別版Hustler Tough Wild,最搶眼係A柱、C柱車頂黑色配車身玩Two-Tone。 ... ... ...
autonews
【睇片】頭頂尾雙色 鈴木Hustler Tough Wild特別版
18 Jul 2018
Goodwood Festival of Speed之後,豐田(Toyota)新Supra prototype繼續有任務,就是要和前代車型同場創造這歷史時刻,首次五代同堂,你最愛哪一部?現場最多的MK4? ...
autonews
【睇片】Supra首次五代同堂 總工程師現身
18 Jul 2018