{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 16 Apr 2018

前日於尖沙咀的Whisky Festival有幸品嚐到Glenmorangie的新作品,Grand Vintage Malt 1989年 (其實還有一瓶沒有bottle的Sherry Cask,但幾年後先會出),以French Wine Cask特別Twist過,豐富、圓潤、平衡,完成度極高,非常出色。

Glenmorangie於2016年曾經推出一款1990年的限量版,是來自酒廠Bond House No.1 Vintage Collection的首款作品,而今次的1989年則是第2款。

除了出自陳年老窖,這瓶老酒還經過法國隆河谷Côte-Rôtie葡萄酒桶的熟成,結合ex-Oloroso雪莉酒桶、前波本酒桶,以43% ABV裝瓶。

聞香是烘焙的棉花糖甜味、杏仁,雲尼拿、還有一些烘焙蘋果、麵包,熱帶果實的香味;再次強調入口時的Oily圓潤質感,非常舒服,有些少胡椒的香辛,柑橘等果味較為Subtle;收結非常悠長,橙花香、蜂蜜、年月帶來的皮革味還有木桶的香辛。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018