{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 29 Mar 2018

唔講你可能唔知,原來今年是Tissot的165周年,沒有舖天蓋地的宣傳,只有低調典雅的Vintage復刻。新錶Heritage Petite Seconde是向1943年的首批防磁表Antimagnetique致敬,圓殼銀盤與阿拉伯數字跟足舊版,而最大分別則是錶殼從27mm加大至42mm。

雖說現代主流愛大錶,個人覺得玩得Vintage款,整體尺寸也相當重要,42mm戴於腕上,還不如來個40mm甚至35mm,既能保持現代感,也不失古典韻味。

機芯當然也換成ETA 6498-1,振頻2.5hz (每小時18,800次),具46小時的動力儲存,這裡要注意,雖然新錶盤面寫上「ANTIMAGNETIQUE」大字,但這機芯卻不符合現代防磁規格,說穿了,只是復刻經典的一個Signature (菠蘿包無菠蘿的道理)。

Tissot Heritage Petite Seconde在復刻的層面,大多細節做得頗為出色,而且定價約8千多港元,若想要抵玩的Vintage款,這枚你要留意了。

我知近排天氣都好難叫做「凍」,12月中都仲著緊短袖衫。但上星期我哋一班讀者就真係過咗個充滿奇幻冬意、白雲紛飛、如痴如醉嘅夜晚因為佢哋參加咗MenClub X Johnnie Walker嘅「White Walker」VIP發佈日!一於睇下當 ...
watchesandwine
凜冬已到 Johnnie Walker 「White Walker」VIP發佈日戰況
07 Dec 2018
貴為瑞士鍾錶業歷史第二悠長的品牌,Favre-Leuba域峰自1737年成立,整整281年以來建立出雄厚的鐘錶工業里程碑。而隨住科技的進步,近百年來Favre-Leuba更與時並進推出不少經典錶設計,而正正於50年前Favre-Leuba就推 ...
watchesandwine
【深潛50年致敬作】Favre-Leuba 域峰「Raider Bathy 120 MemoDepth」深潛機械錶 ... ...
30 Nov 2018