{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 May 2020

中國手機品牌One Plus於四月推出嘅8 Pro型號內置嘅「秋意」濾鏡,近日被發現有透視塑膠甚至衣服嘅功能,旋即引起大眾對於惡意使用者侵犯私隱嘅疑問,更加唔好提你同我都諗到嘅「透視走光圖」問題。而One Plus嘅回應就係會緊急推出軟件更新,修正濾鏡嘅透視問題。耐人尋味嘅係,喺更新推出之前,只有中國版OS「HydrogenOS」會立即停用該濾鏡,而國際版OS「OxygenOS」就會繼續有得用。

One Plus 8 Pro嘅「秋意」濾鏡,其實就係利用紅外光拍攝照片,而又由於紅外光嘅特性,令到濾鏡有一定透視功能,不但能睇穿塑膠,知名Youtube頻道 「Unbox Therapy」實測後更指能睇穿「較薄且單色」嘅T恤。由於事件引起極大關注,品牌於19日凌晨分別於官方微博及討論區貼出中、英告示,簡單啲講就係佢哋知道大家好緊張,但同時又有好多人話呢個濾鏡影出黎嘅相好靚,所以就會停用該濾鏡,並將以OTA更新方式,去除濾鏡嘅透視功能後重新提供使用。

但英文版嘅告示就多咗幾句,話由於中國社交網絡上有大量錯誤、誤導嘅消息,所以中國版OS「HydrogenOS」會暫時停用該濾鏡,而國際版嘅「OxygenOS」就唔會停用,用家可以繼續用到修改版完成後直接更新。咁即係因為中國人鬧得勁啲佢哋就做多啲?外國人唔鬧 (或者鬧咗但喺牆內聽唔到啦下) 所以佢哋就做少啲?定係因為佢哋對外國人比較有信心,就算有透視人家都唔會用黎做啲咩所以放心畀佢哋用;但中國人就…學某過氣男星講,係「要管的」?

我以前成日都唔明,點解啲Hello Kitty迷見到任何嘢印咗Hello Kitty個樣,哪怕嗰件嘢根本用唔著都會畀錢買,但近排睇到啲EVA聯乘嘅產品,例如呢Set同Schick聯乘嘅剃鬚刀…我明,我開始明啦。 ...
tech
除毛計劃啟動 EVA x Schick 剃鬚刀
26 May 2020
要EOS R5做Canon救命草就一定要有相當高的銷量,但R5的性能確實是能夠挽回聲譽的鎮山之寶,價錢就不可能便宜, 但開高價又被用家鬧,怎麼辦?兩難呀! ... ...
tech
Alex Ng - 鎮山之寶抑或救命草? CANON EOS R5
19 May 2020