{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 17 Apr 2018
iPhone X都飛甩埋Touch ID,大家可能諗緊呢粒掣已經漸漸變成歷史,會被時代安靜的淘汰。不過,韓國風險投資初創公司First Face就聲稱在韓國、美國、日本等地,均申請了以指紋在Home鍵解鎖的專利,入稟控告Apple侵權。
據韓國傳媒報道,First Face410日入稟美國加州北部地區法院,控告AppleiPhone 5siPad Pro所用的Touch ID技術侵犯其專利。First Face指,2011年起公司就研發一項技術,用戶可透過安裝在手機Home鍵上的指紋感應器,憑指紋即時解鎖,而不需先按一下Home鍵亮著屏幕,並於韓國、日本、美國各地註冊專利。而Apple2013年起面世的iPhone 5s,方使用Touch ID技術,在此之前用戶需要先按下Home鍵啟動屏幕,才可以使用指紋解鎖。
First Face指,曾接觸Apple希望討論專利交易,但對方拒絕開價,未能達成共識。First Face同時控告Samsung旗下的Galaxy S6Galaxy Pad S2侵權,使用其指紋解鎖專利。報道未有透露First Face索償金額,但以Apple採用過Touch ID的產品計,相信數字不菲。
來源:The Korea Herald
相信有跟進開Tesla創辦人兼CEO Elon Musk嘅新聞都唔會忘記佢喺8月份做過嘅事,當時佢喺Twitter上公布Tesla世紀私有化,事件惹來美國證券交易委員會(SEC)入稟控告佢證券欺詐罪,更令佢辭任咗Tesla董事長職位。但日前E ...
tech
Elon Musk公開於節目中指唔尊重美國證交會
11 Dec 2018
終於有新消息喇,一度被遺忘咗嘅Apple無線充電板AirPower日前申請咗新嘅專利,而新專利中描述咗AirPower如何保護與充電裝置之間數據傳輸及安全。而上月亦有AirPods 2嘅圖片流出,相信新AirPower能夠支援AirPods 2嘅 ...
tech
【仲未放棄】Apple為AirPower申請新專利 ​
11 Dec 2018