{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 30 Jun 2021

過去呢兩年疫情,唔少公司都試過實施Work From Home,甚至有唔少國際企業決定即使疫情過去,都會繼續容許至少一部份員工繼續WFH,不過呢啲「國際企業」就唔包括Apple。Apple CEO Tim Cook於今月初向所有員工出信,要求員工由九月起每個星期至少返三日,就算員工聯署反對都堅持。

Tim Cook於六月頭嘅電郵中話,雖然過去一年WFH佢哋都造出好成績、雖然視象會議等科技能夠縮短人與人之間嘅距離,但「面對面嘅接觸依然係無可取替」,所以要求員工由今年9月起回復正常上班,其中星期一、二、四係必須回到辦公地點,星期三、五員工就可以「選擇」WFH。另外每位員工每年亦可以申請兩個星期完全唔返公司,不過就要上司批准。據報於新規定下,只有極少數員工能夠維持完全遙距工作。

比起Google於五月宣佈有20%員能夠完全永久WFH,以至Facebook創辦人Mark Zuckerberg高呼「WFH是未來」,承諾只要上司批准,所有員工都可以永久WFH,Apple嘅新措施的確非常保守。80名Apple員工於六月初向Tim Cook發出聯署信,表示「缺乏靈活性帶來的包容性,我哋覺得被迫要於家庭、健康、把工作做到最好,以及成為Apple一部分之間作出取捨。

結果,Apple 零售及員工副主席Deirdre O'Brian昨日再次重申,「我們相信面對面合作係我哋嘅文化與未來」,簡單啲黎講就即係拒絕Apple員工嘅要求。要注意嘅係,喺疫情之前,Apple係出咗名唔鼓勵員工WFH,依家似乎就係回復過去嘅做法。

資料來源:The Verge
經常以人口眾多而自豪,號稱「所有問題除以14億都不是問題」嘅中國,近年就迎來人口問題。繼早前中國國家統計局公佈2021年人口僅增48萬後,近日官媒《環球時報》就引述一名高級衛生官員指出中國多個省份於2021年嘅新 ...
powerandmoney
【中國】中國多省出生人口創新低 預計2025年前總人口開始減少
26 Jul 2022
曾多次呼籲大家生多啲BB,避免人類文明瓦解嘅Elon Musk,自己亦身體力行成為九子之父。最近美國富商Mark Cuban就大爆,指佢曾經問過Elon Musk想生幾多個小朋友,點知只係換嚟一句「火星要人」 美國億萬 ...
powerandmoney
【首富】仲想生幾多個小朋友?Elon Musk:火星要人
20 Jul 2022