{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 21 Jun 2022
【斷絕關系】Elon Musk個仔成年後第一件事去改姓名仲改埋性別宣告唔再有關系

Elon Musk有8個仔女,其中最大仔女原來已經成人,其中一個仔近日向洛杉磯郡高等法院(Los Angeles County Superior Court)提交申請話要改名而且仲要變性,由男仔變成女仔,仲指明要將姓氏「馬斯克」一齊改埋,理由係想要同鼎鼎大名的父親斷絕關係。而Elon Musk之前曾貼文批評跨性別(Transgender)和非二元性別(Non-binary)人士使用首選性別代詞,相信佢對於「阿仔」仔大十八變驚人之舉應該都大吃一驚!



世界首富馬斯克與作家前妻Jennifer Wilson其中一個孩子Xavier Musk係年滿18歲第一日就提出申請,想正式改姓氏,你又係要斷絕同原生父親嘅關係。唔止改姓氏,仲連性別都改埋,想由男變成女姓!!根據媒體取得的法庭文件,馬斯克的兒子夏維爾(Xavier Musk)正式年滿18歲後向法院送出申請書,申請將全名合法改為Vivian Jenna Wilson,同時將性別改為「女性」。文件中將性別認同列為改名的理由,並稱「事實上,我不再以任何方式、形態或形式跟我的生身父親住在一起或希望跟我的生身父親有關連」。



Xavier Musk係馬斯克與作家Justine Wilson5個小孩之一,兩人於2000年結婚,到2008年申請離婚,監護權由兩人共享。馬斯克後來再同加拿大歌手Grimes又生下兩個小朋友。有趣係馬斯克之前曾因批評跨性別(Transgender)和非二元性別(Non-binary)人士使用首選性別代詞而遭受批評,包括佢係2020年2條推文,一條為「我絕對支持跨性(Trans),但所有這些代詞是美學噩夢(Esthetic nightmare)」,另一條則是「代詞爛透了」。當跨性別人士真正出現係自己家庭中,唔知又會點?



目前就讀以色列Shenkar學院嘅時裝設計學生Tal Maslavi,最近喺Instagram分享咗款幾可亂真嘅「蛋糕皮鞋」...
hobby
【創意】時裝設計系學生製作「蛋糕皮鞋」幾可亂真
29 Jun 2022
【職業考生?】廣東狀元全炫宇連續三年考入北大獎學金穩賺200萬高考為賺錢定升學? 中國地大物博神奇的事每日發生,內地高考成為和國家長最關注的舞台,廣東省茂名化州市青島實驗學校一位考生全炫宇以694分成為 ...
hobby
【職業考生?】廣東狀元全炫宇連續三年考入北大獎學金穩賺200萬高考為賺錢定升學?
29 Jun 2022