{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 01 Mar 2021
【創意好簡單】日本車站廁所低成本高效益食腦使用標示獲激讚

香港地簡單起個噴水池又話用5000萬,如果想係公廁整個電子使用標示系統一千幾百萬實無走雞。不過其實肯回到初心用智慧簡簡單單解決民生問題就要向日本人學下野,日本東京地下鐵有個車站公廁最近就因為貼心又簡單的標示設計獲得日本網民「激」讚賞,點簡單法?簡單到你覺得小學美術堂原來無白上。


疫情以來,全世界包括日本都講究「社交距離」,去廁所自然都要減少近距離接觸,如果地方狹窄最好都係睇清楚廁格無人先行入去,日本部份車站廁所係有使用亮燈設計去提示大眾廁格內有無人使用當中,不過係成本考慮之下,唔係所有車站廁所都裝上使用亮燈提示系統,東京都營地下鐵大江戶線的上野御徒町站最近就因為使用左全新自家創意設計的標示方式,簡單實用又低成本,成功引起關注受到讚賞。唔駛大興土林,認認真真花小小心機學下小學美術堂手功創作,就已經解決左個問題。每一間門上都有一個「×」的標示,當有人使用門關起來後,「×」的標示就會剛好覆蓋住原本數字下方的「〇」。然後就可以清楚分辨邊個廁所有人使用當中。當然呢個方法只適用於日本同當地廁所的構造同使用習慣,但讚賞的應該唔係方法有幾聰明,而是管理者有幾細心同利民。

聰明就係咁簡單,但聰明到盡頭的人唔係咁簡單,反而會花盡機心將事情複雜化謀取最大的功利,例如搞個「巨墩避雨亭」!



由「恐怖大師」溫子仁開創嘅「詭屋驚凶實錄宇宙(The Conjuring Universe)」,可以話係近年嚟最受歡迎嘅恐怖電影系列。喺2013年推出嘅《The Conjuring》已經嚇死唔少影迷,後來更衍生《Annabelle》等作品,搞到大家 ...
hobby
【影視】《The Conjuring 3》預告片釋出 改編自華倫夫婦真實個案
23 Apr 2021
小朋友模仿及學習能力非常高,好容易睇住身邊嘅人「有樣學樣」,尤其係Youtube時代出世嘅小朋友,只要播返幾次「Baby Shark 」就會識跟住一齊跳(唱?)。日本有位作家分享咗件趣事,由於個仔睇得太多Youtube,誤以 ...
hobby
【趣聞】日本作家個仔睇太多Youtube 道別時竟然講「請訂閱我」
22 Apr 2021