{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 20 Mar 2020
【韓式玻璃心】韓國人逼Netflix改名唔比叫《李屍朝鮮》話係污辱歷史

如果講玻璃心,韓國人可說坐亞望冠,近日韓國人除左忙於抗疫仲原來非常不滿要去投訴Netflix大紅韓劇《李屍朝鮮》,有咩好投訴?原來韓國人認為劇集中文譯名用《李屍朝鮮》係對韓國歷史的污名因為「李氏朝鮮」呢個叫法係當代韓國日本殖民統治下的蔑稱,韓國人完全鄙視呢段歷史,見到就嬲所以一定要改名?唔明?我都唔明,可能好耐好耐之後如果有套喪屍片叫「終國香港」,大家都會群起投訴,鬧到佢變「贏國香港」為止。咁會唔會易於理解?

Netflix係18號晚回應話收到投訴聽到聲音日後會改名,即係話第三季的《李屍朝鮮》好可能會改中文名。《李屍朝鮮》原劇名為《Kingdom》(意譯是王國),係Netflix首部自製韓劇,剛上週推出第二季,好睇到喊,堅正推薦。全季6集在全球190個國家同步上線,立刻引起一陣追劇風潮。

不過南韓網民就發起投訴抗議其中文名,主要因為「李氏朝鮮」對南韓人來講,原來係日本殖民統治下的蔑稱,而譯名中又加入一個「屍」,於是牽動左韓國人的敏感神經。但唔知點解播左年幾就兩年去到第二季先來投訴要改名!

反正韓國人生氣了,咁如果真係不敬,改下名都好,反而仲可能再刺激收視,對此Netflix係3月18日晚上回應:「Netflix感謝各方對於原創韓劇《李屍朝鮮》(Kingdom)中文片名的相關意見與賜教,我們已充分了解並將會盡快做出修改,並盡速再發佈通知公告。」


第三季《Kingdom》改咩中文名好,「偉大韓國有喪屍」好未?唔好玩啦,Netflix已經準備好正確名稱啦,新名叫『屍戰朝鮮』!係咪好有戰意呢?



以下我總結近期五大最多人信以為的假新聞同大家分享一下,最強大的假新聞係你明知係假但偏偏主動SHARE幫手傳播, 前題可能是好有趣,認為得你知道係假你豬朋友們會信以為真,講到底抗疫生活太苦悶人類需要娛樂調劑一 ...
hobby
【假亦真時真係假】武漢肺炎下近期5大最爆烈廣傳假新聞
27 Mar 2020
美國Qualcomm推出更平降噪藍芽耳機晶片方便各大小廠商量產重點係真無線耳機功能即將更強但價格可以更低。
hobby
【新型藍芽】美國Qualcomm推出更平降噪藍芽耳機晶片方便各大廠量產 ... ...
27 Mar 2020