{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 10 Feb 2020
【抵玩之選】Philips推出旗艦耳機Fidelio X3發燒靚聲走膠味

荷蘭飛利浦Philips產品多元咩都有,有無邊樣係口碑特別出色?其實旗下不少經典的耳機產品都相當出色,尤其廣受發燒友好評的Fidelio系列HiFi耳機,最新推出的旗艦耳機Fidelio X3,採用開放式設計帶來最高的使用舒適度和發燒級音質體驗,布藝材料擺脫咗一層「膠氣」,唔到4000銀就可以進入highend之門。

Fidelio X3 係外觀上就擺脫咗一層「膠氣」,耳罩外圍使用左布藝材料,加上簡約高檔設計鋼製框架,深灰色主色,柄用黑色Muirhead皮革,以及厚氈包裹的頭帶,讓用家體驗極緻舒適,就算長期聽歌帶住都唔會感到疲勞 。



聲音結構方面,Fidelio X3 採用開放式聲學設計,配上50mm釹制驅動單元,可以有超強大細膩分析力。飛利浦首次在Fidelio X3 上採用平衡接口,為高階用家提供保證,耳機的多層驅動單元振膜技術可以為聲音帶來優越空間定位感。此外,耳機的聲學腔室以丹麥特製織物為特色,有助於減少內部氣壓的累積並最大程度減少內部共震。飛利浦已通過HRA認證,並具有從5Hz到40kHz的出色響應範圍。耳機隨附有一個MMCX平衡接頭,可幫助用戶在平衡模式下使用耳機,從而降低噪音並提供更好的性能。

X3 使用的編織材料耳機線手感柔軟耐用,X3 耳機的阻抗為30歐姆,相當之容易推動,即使大家使用手機作訊源亦可輕鬆驅動。其他參數包括諧波失真<0.1%,靈敏度100 dB,最大功率500 mW。飛利浦Fidelio X3將於夏季以349英鎊的價格正式上市。港幣4000都唔駛就可以擁有旗艦級的耳機,絕對可以同其他名廠耳機一戰,係相當抵玩的準HIGH-END日常用耳機。



真係好有日本味道!
hobby
【建築美學】Asics奧運限量版2020對METARIDE AMU跑鞋
17 Feb 2020
【無線Highend】德國Beyerdynamic 專屬「CC XELENTO WL」藍芽耳機線 唔知點解好多外國HIGHEND品牌的前衛創新產品都要係日本率先發行出品,就好似德國beyerdynamic 貴為德國耳機界名宿即將推出一個藍芽耳機線「CC ...
hobby
【無線Highend】德國Beyerdynamic 專屬「CC XELENTO WL」藍芽耳機線
17 Feb 2020