{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 13 Sep 2019
【西瓜不醉】日本人氣食好西「劈酒西瓜」DIY威士忌打爆請你食

中秋佳節,大家開開心心放好假,和家人朋友食好西,飲飽食醉,咩野煩惱都拋諸腦後,係呢個咁快活的日子,等我推薦大家製作一個專攻假日的好西食品,就係日本大熱的DIY美食「劈酒西瓜」,做法同食法都好簡單,只需要買個西瓜,開一個窿,然後豪佢一枝威士忌,隊入西瓜將酒注入打爆入滿,一至四日後,成枝隊哂,就可以切個西瓜嚟食,如果你食完半隻大西瓜行到直線咪你贏!不妨Call齊friend挑戰一下「劈酒西瓜」Whisky在於分享…..

 

 

酒釀丸子,醉雞醉蟹醉蝦呢D加入左酒的美食可能大家都食過,作為夏日甜品,試下日本人教你整的醉西瓜啦,正如上面所述,一枝威士忌,一個西瓜,一個「劈酒西瓜」,酒唔係一定要隊,可以一塊塊食

 

 

其實計我話,如果你唔係屋企又想快速試食,咪去便利店買枝西瓜果汁,再直接買枝細的Whisky (你夠膽咪試下米酒) 倒落去,搖幾下,自己調一調咪就係西瓜威士忌囉,當然用個大西瓜插住枝酒,視覺上的衝擊係與別不同,你挑戰左未?

一步一步來,先買齊料

用少少刀功
開個窿就返你個樽
然後等就得,據日本朋友話一枝大威士忌等佢入滿等足4日
好酒之友一生人點都要試一次
終於發現打破循環嘅方法?
hobby
最後循環完結 Netlfix 《Dark》最後一季預告公開
27 May 2020
要班人去玩啲本身設計出黎就係令人尖叫嘅設施時唔可以尖叫,好似又有啲強人所難喎。
hobby
日本遊樂場協會新指引 玩機動遊戲唔準叫!
27 May 2020