{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 11 Jan 2019

日本J2球隊橫濱FC今日宣佈,與著名日本傳奇球員三浦知良完成續約,亦即係話佢會喺2019年繼續征戰。

現年51歲嘅三浦知良,今年2月將會達到52歲,係日本聯賽當中年紀最大的,實在令人敬佩萬分。不過,上季三浦只係為球隊出左9場,全部都係後備上場,總上陣時間就只有56分鐘,並未有取得入球。預計三浦喺新一季雖然仍然留喺陣中,但係預計佢嘅上陣時間應該與上季差不多。

1986年,三浦由巴西球隊山度士出道,其後曾效力多家球會,其中包括意甲球隊熱拿亞,直至2005年佢轉投J League嘅橫濱FC直到今日,佢一共為球隊上陣266場攻入25球,而對上一次喺比賽入球則係2017年嘅事。

即將戰至52歲嘅三浦,能夠堅持至今都係全憑其熱愛足球嘅心,相信只要佢有能力踢波,佢都唔會離開球場,係真真正正嘅球場戰士!

在這個五光十色的花花現代之中有著無窮的選擇,為免成為過時的人,所以大家都習慣追快追新追效率,卻忘記了有些事物是需要時間累積、醞釀,例如手工藝。老實說若論效率、成本等等可以化為數字的準則,手工藝絕對不是 ...
watchesandwine
匠心獨「醞」The Balvenie五感享受
22 Mar 2019
【機甲大師】河森正治40週年紀念展河森正治EXPO5月開催明日可購票 無論你鐘唔鐘意日本動漫,一個愛玩的大男孩應該認識機甲設計師河森正治(Shoji Kawamori),佢的威水史放滿一整個Gallery AaMo都唔夠裝,超多經 ...
hobby
【機甲大師】河森正治40週年紀念展“河森正治EXPO”5月開催明日可購票 ... ... ... ...
22 Mar 2019
普巴咁講係咪表示自己想過檔?
hobby
【係咪玩野?】普巴直言為效力施丹嘅皇馬係夢想!
22 Mar 2019