{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 09 Jan 2019

【降噪耳機】丹麥Jabra 加強戰線推出頭戴式降噪耳機Elite 85h

如果要為2019年的影音總結發展趨勢,其中一個趨勢就係愈來愈多降噪耳機的出現和普及,各大廠都紛紛推出自家品牌的降噪耳機產品。丹麥的Jabra去年就成功推出多功能真無線耳機Elite 65H,今年Jabra就當然更上一層樓推出大的降噪無線耳機。話哂都有一定的口碑同能力,佢地即將推出的頭戴式降噪耳機 Elite 85h剛剛係最新CES展會前發佈,特點是可以因應外間環境聲音情況自動調節耳機降噪模式和能力。

 

此外,另一個佢地構想的賣點是迎合近年發展的智能語音功能,支援全語音智能助手,只需要講出語入指令去可以啟動 Alexa、Siri 及 Google Assistant等。全面適應將來智能語音發展的潮流,講開呢一樣野當然希望2019年香港有粵語全面支援的語音智能助手啦。英語系國家呢方面就已經好成熟,我地還需努力。

 

Elite 85h 外形同其他頭戴式耳機差唔多,不過丹麥的設計較人性化,可見有一定厚度的頭帶,應一如品牌細細粒的真無線耳機咁有良好舒適的配戴體驗。同其他競爭對手唔同的是佢地的降噪功能是主動性因應環境自動調節。佢有內置的「SmartSound」功能,利用智能技術因應環境自動切換 Commute、In Public 及 In Private 模式,保證唔同環境和時間都可以自動適應你身邊情況。

 

Elite 85h的續航力達到30 小時以上,自動降噪下都有咁強大的表現係值得加分讚賞。Elite 85h 的發售時間未定,但根據過往品牌策略公佈同發售距離不會太遠,應好快就可以出售,對這個丹麥品牌有信心的支持者們,係時間買返一對。

在這個五光十色的花花現代之中有著無窮的選擇,為免成為過時的人,所以大家都習慣追快追新追效率,卻忘記了有些事物是需要時間累積、醞釀,例如手工藝。老實說若論效率、成本等等可以化為數字的準則,手工藝絕對不是 ...
watchesandwine
匠心獨「醞」The Balvenie五感享受
22 Mar 2019
【機甲大師】河森正治40週年紀念展河森正治EXPO5月開催明日可購票 無論你鐘唔鐘意日本動漫,一個愛玩的大男孩應該認識機甲設計師河森正治(Shoji Kawamori),佢的威水史放滿一整個Gallery AaMo都唔夠裝,超多經 ...
hobby
【機甲大師】河森正治40週年紀念展“河森正治EXPO”5月開催明日可購票 ... ... ... ...
22 Mar 2019
普巴咁講係咪表示自己想過檔?
hobby
【係咪玩野?】普巴直言為效力施丹嘅皇馬係夢想!
22 Mar 2019