{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 23 Nov 2020

喺「和牛」呢個字未普及之前,「日本神戶牛」基本上就係「好食嘅日本牛肉」嘅代名詞,而要食神戶牛當然要去幫襯神戶嘅燒肉店,而講起神戶燒肉店就絕對不能不提名店「石田屋」。而由今個12月開始,大家唔使去到神戶都能夠食到石田屋啦,因為佢哋第一間海外分店,就係開喺香港中環!

石田屋首間海外分店坐落於中環蘭桂芳街口嘅世紀廣場三樓,菜單由創辦人兼社長石田清憲精心設計,集合來自得到日本紫色菊花商標養殖場嘅和牛,以至其他高品質日本優質牛肉,另外亦有從日本新鮮進口的豬肉、雞肉、海鮮及各種新鮮蔬菜和沙律,為大家提供全面嘅日本風味。當然亦唔少得日本清酒、燒酒、生啤、威士忌,令大家唔使去到日本 (當然依家都冇得去),都可以品嚐到來自日本嘅美味。

香港石田屋預計於12月11日開幕,屆時將會提供午餐及晚餐兩個用餐時段,但目前就未有訂位方法。想第一時間食到嘅大家,可以留意佢哋嘅社交網站Update。

香港燒肉石田屋

社交平台:YakinikuIshidaya.hk (IG/Facebook) 

地址 中環德己立街1-13號世紀廣場3樓

疫情影響之下,店鋪租金都略有下調,尤其唔係傳統旺區嘅地段租金就顯得更為吸引,結果就係開始有啲你估唔到嘅店鋪餐廳,進駐啲你估唔到嘅位置。例如來自日本、獨家供應日本小田A4和牛的「和牛燒肉一郎」,就冇揀港島 ...
gourmet
【本地餐廳】全港獨定小田和牛「「和牛燒肉一郎」進駐佐敦
23 Apr 2021
每日得10個名額食到咋
gourmet
【日本美食】新鮮「廣島八爪魚天丼」每日僅售10客
19 Apr 2021