{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 29 Mar 2018

愈是珍貴、絕版的東西,炒價必然有升無跌,好似黃子華人生最後一次的Talk Show,開售還旋即炒上天價,真正想睇Show的人簡直是一票難求。陳年威士忌也一樣,飲一瓶便少一瓶,如此限量,怪不得投資專家也要搞The Single Malt Fund,對Limited Edition的升值潛力充滿信心。

最近The Macallan釋出新一批50年威士忌,以Sherry-seasoned Casks陳釀達半個世紀,全球限量200瓶,售價£25,000。官方品鑑筆記指這瓶50年豐富而複雜,酒香散發出香甜的雲尼拿、橡木、黑加侖子氣息,還有絲絲香料辛辣。

入口是軟糖與拖肥糖的甜美,漸漸演化為黑胡椒、橙皮與無花果味,餘韻相當濃厚而悠長,有少許泥煤風味。

還記得上年The Macallan in Lalique系列在香港進行拍賣,Mr. David Cox曾經講過,上世紀的Macallan與現代的風味截然不同,也有很多品飲的資深酒人覺得舊年代的Macallan更加好飲;我自己未有幸試到,若果有機會得到這瓶50年,也一定不會開,強大的升值潛力,好過炒毛記股票吧。

我知近排天氣都好難叫做「凍」,12月中都仲著緊短袖衫。但上星期我哋一班讀者就真係過咗個充滿奇幻冬意、白雲紛飛、如痴如醉嘅夜晚因為佢哋參加咗MenClub X Johnnie Walker嘅「White Walker」VIP發佈日!一於睇下當 ...
watchesandwine
凜冬已到 Johnnie Walker 「White Walker」VIP發佈日戰況
07 Dec 2018
貴為瑞士鍾錶業歷史第二悠長的品牌,Favre-Leuba域峰自1737年成立,整整281年以來建立出雄厚的鐘錶工業里程碑。而隨住科技的進步,近百年來Favre-Leuba更與時並進推出不少經典錶設計,而正正於50年前Favre-Leuba就推 ...
watchesandwine
【深潛50年致敬作】Favre-Leuba 域峰「Raider Bathy 120 MemoDepth」深潛機械錶 ... ...
30 Nov 2018