{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 08 Jan 2018

「去旅行,去到盡」的Expedia對夜生活也頗有研究,加拿大版Expedia曾經發表一個關於Night Out的調查,看看31個國家的人,晚上食乜飲乜。其中一項就是人均的酒精消耗量,從結果而言,俄羅斯與其他歐美國家,飲酒量比起強國、日本等亞洲地區要強得多!

調查對象為15歲以上的成年人,酒精分成啤酒、葡萄酒與烈酒3個類別,以Liters Per Capita人均計算,俄羅斯以人均15.1公升奪冠,羅馬尼亞緊隨其後,德國與澳洲也不弱。

一路睇落去,強國排17位,但就沒有香港,相信是拼合於強國的數據之中,若拆開計,肯定排得高過17。

除了酒精消耗量,其酒類的Preference也是重點之一,例如俄羅斯的葡萄酒意向極低 (印度直頭係零),羅馬尼亞啤酒人均消耗最高,而德國、澳洲的Wine比重較高,相信是佐餐要有酒的習慣。

Expedia聲稱靠這個調查可以幫助旅客更懂得入鄉隨俗,去到咩國家搵咩酒飲,但之前都講過,去到強國,你都未必會買酒!

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018