{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 06 Feb 2024

講起日本「牛郎」,大家一定會諗起年薪3億Yen嘅「羅蘭」。不過近年就有另有一名牛郎「天使ニア」橫空出世,去年更創下年收2億Yen(約HK$1000萬)嘅超高收入。但高收入都唔係「天使ニア」最特別嘅地方,事關佢其實係個女仔黎!

係,你冇睇錯我冇打錯,「天使ニア」係目前已知首位公開女性身份嘅「牛郎」。據佢去年4月接受訪問時透露,佢嘅個人性別認同係女,而且鍾意女仔,同時又鍾意作「無性別」打扮。日本將此類人士稱為「FtM」(Female to Male)又或「オナベ」,即係香港俗稱嘅「TB」。「天使ニア」指自己於中學時期就知道自己嘅性向,但就一直唔敢同父母坦白。到大學時期佢去咗間男裝咖啡店打工,為咗提高營業額仲同同事創立咗個FtM地下偶像團體,結果頗受歡迎,佢亦借機邀請媽媽入場觀看,先真係向父母坦白。

但後來因為遇上疫情,唔少舊同事都另覓高就,「天使ニア」亦一度入咗電視台打工。但電視台工作時間長、人工低、又好似冇咩意義,所以佢就決定自己開男裝咖啡店,仲好快開埋分店,隨後更產生想成為牛郎嘅想法。剛好以前做偶像時嘅經理人去咗牛郎店打工,於是「天使ニア」就向該公司毛遂自薦,仲開宗名義講到明「我係女仔,但我想做牛郎」,點知對方又真係畀佢見工仲請埋佢,於是就做到依家啦。

「天使ニア」指出,其實日本牛郎界中一直都有「女牛郎」嘅存在,但絕大多數都會隱藏自己嘅真實性別,甚至曾經出現過「女牛郎」愛上「牛郎」嘅事件。而佢一開始其實都想隱藏性別,只係因為把聲太易被認出,所以根本就呃唔到人。及後佢更曾於牛郎店嘅YouTube影片,因為差啲被掉落水,情急之下講出「我黎緊M!」而正式公開女性身份。

但公開性別後,指名佢嘅客人越黎越多,更曾創下一個月收入5600萬Yen(約HK$300萬)、去年年收2億Yen(約HK$1000萬)嘅好成績。

不過佢亦提到,自己唔會長期做牛郎,亦唔打算做牛郎店管理層,最多再做兩年就會轉工。所以目前佢正努力地為下一個目標儲錢。

資料來源:日刊SPA!

俗語有云:唔怕生壞命、至怕改壞名。但改咗個好名,又係咪真係會「人如其名」呢?近日日本一位農務系教授就因為個名改得太正氣而引起熱議,而佢個名就係超中二嘅「執行 正義」。 blockquote class="twitte ...
thezone
【日本】「執行正義」!! 日本農務系教授名字超中二
22 Feb 2024
一個新人要於日本寫真界取得成功,除咗要依賴佢本身嘅「硬件」之外,其實仲需要好多其他因素配合,例如本身有冇特別嘅資歷,可能打過咩工、做過Model偶像等,有嘅話就更容易吸引到雜誌為你製造話題。而今日要介紹嘅 ...
girls
【深夜】奇蹟的八頭身 寫真界神秘新人「あんもち。」
21 Feb 2024