{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 06 Oct 2020

據外國記者發現,Instagram推出咗新嘅標誌系統,假若某媒體被Instagram認為其背後受國家政府操控,將會於該IG用戶頁面、其發放嘅貼文中標示出黎。以方便用家了解媒體背景。

據專門調查「竊盜統治 (kleptocracy )」嘅調查記者Casey Michel於Twitter上指,佢發現近來部份媒體嘅IG用戶名字下,會出現「xxx state-controlled media」字眼,以標明此用戶為某國國家宣導機器一部份。如果撳入去就會發現IG方面嘅說明,指呢個標示係「透過我們就一系列條件的調查及評估後發放」、「由於這樣用戶結合媒體的影響力及國家的支持,所以認為它們需要更高透明度」。

圖片:cjcmichel on Twitter

其實當你醒起Instagram目前係由Facebook擁有、而Facebook早於6月就已經做緊相似嘅事,成件事就黎得非常順理成章。更順理成章嘅係美國大選臨近,而Facebook由上屆大選到依家,一直被視為被「有心人士」利用發放假消費息嘅平台。所以Facebook及Instagram先後有類似措施推出,都係非常合理。

隨住摺Mon機越黎越普及,有人就猜測捲Mon機都快將面世。而實際上早在2018年嘅CES,LG就己經公開咗捲Mon電視設計,證明技術上係絕對做得出捲Mon只係等咗兩年LG部捲Mon電視都未推出咁解。不過今日LG就正式推出第一部捲 ...
tech
【電視】LG捲Mon電視終於上市 Signature OLED R賣68萬!
20 Oct 2020
球迷們唔係唔搶麻?
tech
【科技】歐冠盃重開!HUBLOT推出歐冠盃智能腕表BIG BANG E
19 Oct 2020