{ SKIP }
文:MenClub Dio
POSTED ON 08 Oct 2020
很多汽車技術都逐漸被淘汰,但說到最有感受的,對資深車迷來說應該是手動波箱。平治(Mercedes-Benz)的研究與開發部門主管Marcus Schaeffer在接受外國記者Greg Kable訪問時提到,車廠的確將會淘汰手動波箱的生產線。
同時間更會「Substantial reduction in platforms」以及「Very dramatic reduction in combustion engines」,聽落有點一個時代的終結,但其實淘汰程序一早已開始。在美國,自從2011年引入配備六速手動波箱的C300後,就再沒有品牌的行貨手動波箱車款。至於歐洲亦不多,例如英國就只剩下A-Class有手動波箱選擇。
上年9月,Elon Musk話Tesla Cybertruck可以過河落湖甚至落海......到近月陸續交車,終於有人試試個Wade Mode。首先要去越野模式,之後就可以進入Wade Mode,之後需要10分鐘時間,就可以落水玩最多30分鐘......到底落 ...
autonews
【睇片】終於落水試 Tesla Cybertruck真係可以當船揸?
23 Feb 2024
70萬美元車價,全球限量19部,由意大利Zagato改裝Alpine A110而成的AGTZ Twin Tail,最正就係可以「甩尾」。車尾加長部件可以隨時拆下......出街睇吓泊咩位先算啦......? ...
autonews
【睇片】Zagato AGTZ Twin Tail致敬經典Le Mans戰車 真正可甩尾
22 Feb 2024