{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 17 Apr 2018
意大利電單車品牌Vespa自1946年起就生產小巧輕便嘅同名Scooter,簡單結構加上相宜價錢令其推出時大受歡迎,近年大家就睇中佢復古得黎又鬼咁可愛嘅外表,機能上作為都市代步工具綽綽有餘。不過隨住電動車慢慢成為潮流,Vespa或者都需要作出跟進,咁究竟進入電動世界嘅Vespa應該係點嘅樣?同樣來自意大利嘅設計師Giulio Lacchetti就以第一款Vespa為藍本,設計出更加簡潔嘅「Vespampère」。

Giulio認為近年Vespa嘅新版本都強調重量感,與Vespa初初推出時好似有啲不符,加上電力驅動部份畀起傳統引擎慳位,所以決定大副刪減車上不必要嘅線條及空間。例如本應藏於座位下嘅貯物空間完全撇除,換成電池後再把座位改成懸掛式。Vespa特色之一嘅儀表亦都換成電話架,駕駛者直接Download個APP落黎放上去就搞掂。前方指示燈位於兩側倒後鏡,而後方指示燈就係兩個圍繞尾燈嘅半圓型。
Giulio Iacchetti 
小時候夢想擁有的,當然不只模型車,而是真正可以飛馳的場景、賽道。在美國Texas的Petrol Lounge就有這個巨型Slot Car車場,細緻到有齊贊助商banner、圍欄、燈號、安全車,還有冒險坐在顯示板上的觀眾!當然不能少的 ...
autonews
【睇片】超精細模型場景 1:32 Slot Car飆車
11 Dec 2018
用航拍機追拍飄移戰車,之前也看過,不過這條名為「Drift Hard」的影片,配上80、90年代動作電影音樂,再加引擎聲,再加40個彎、12位駕駛者,場面又的確精彩。先出場的有日產(Nissan)350Z,再來還有日產S13 240SX, ...
autonews
【睇片】挑戰頭暈極限 Drift戰車、航拍機追逐戰
11 Dec 2018