{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 06 Dec 2018

人類服裝歷史以來都罕有及奢侈動物為尚,因為罕有又保暖,又有展示到身份地位。但近十多年來科技物料發展,唔好話皮草,就連羽絨都已經唔係必須品。加上動物保護組織多年來的教育運動,各位名人及明星都唔想再孭住血淋淋嘅動物屍體,有見及此,法國法國奢侈品牌Chanel亦正式宣佈品牌日後將不再使用各類稀有的動物皮革,換言之,一些經典的鱷魚皮、蛇皮、蜥蜴皮等奇異動物毛皮(exotic animal pelts)產品將成絕響。

據Chanel執行主席Bruno Pavlovsky宣佈,「將來的Chanel產品不會再使用奇異動物皮革」,他解釋現在市場越來越難找到高品質,而又合符道德標準的皮革。所以除了鱷魚皮和蜥蜴皮,其他動物如貉、貂鼠和兔的皮毛都一律棄用。


講開又講,其實近幾年Chanel已經停止生產皮草,只不過品牌從未正式對外公佈。

基本Chanel方面已正式放棄製作呢類奇異動物嘅皮革產品,現時Chanel只會繼續售賣僅得的存貨直至2019年5月。素來物以罕為貴,唔知呢類皮革手袋喺二手名牌店會唔會掀起炒價潮,抑或大家齊齊棄用而無人問津呢?



曾與日牌WIND AND SEA聯名的本地獨立品牌GrowthRing & Supply,事隔兩年後又一新作!
style
【日本刺し子職人監修?】G.R.S.「Boundless Sashiko」系列
11 Dec 2018
現代藝術框架越來越含糊,尤其日本藝術大師村上隆的作品,打破了大家對藝術一定是高深的抽象派、寫實的人體素描的既定印象,日本卡通、漫畫風格也可以是藝術的表達。今次日系藝術廊Goodvibesonly_space就邀請到日本 ...
style
【鑽進暗黑世界少女畫風】藝術家 Suzuki Takako 「Nympholepsy Cider」個人畫展 ...
11 Dec 2018