{ SKIP }
文:MenClub 軾條鉄  
POSTED ON 11 Oct 2018
職業向來就分貴賤,但日本文化很懂得包裝心理,將每不同職業顯得專業化起來。就好似日本拉麵集團IPPUDO(一風堂),全球於12個國家擁有過百家分店(單單香港都有7間)。而這所著名的拉麵店近年亦涉獵時裝,首中紐約店與Engineered Garments合製出一系列工作服,只限員工著用的制服,可謂一時佳話,間接亦將一風堂拉麵師傅亦潮流化起來。而今季一風堂就再拓展版圖,在Santa Monica(聖塔莫尼卡)開設的分店,邀請到另一個日本單位nonnative為拉麵店獨家訂製橄欖綠工作服,如果我喺當地,我都會特登幫襯兼打卡啦!


這次nonnative以橄欖綠製作的Santa Monica限定一風堂制服,特意挑選了軍事味重Ripstop格仔布製作,加上袋口、拉鏈等細節,均跳出傳統拉麵師傅服飾形象。

另外今次又出埋印花tee、頭巾等item,這些服飾反更適合員工著用的日常服吧!


今次nonnative x IPPUDO系列將於聖塔莫尼卡分店作限定發售,而COVERCHORD online store亦設有海外訂購,終於唔駛得個睇字。

當年Engineered Garments x IPPUDO的完整職人服系列,相當吸睛。


及後Mihara Yasuhiro三原康裕亦曾與一風堂的巴黎店推出過一個小collection。

有關 Daybreak 的每一步,都在 Nike 的掌握之中。
style
【拂曉襲來】Nike 即將復刻推出 Daybreak 復古鞋款
17 Jun 2019
好多年輕人都鍾意著得與別不同,所以會特別鍾意各大潮流名牌,但隨住年紀慢慢長大,通常都會越著越樸素、然後由樸素變求其、求其變核突,到真係七老八十你唔好話搵個潮人,搵個著得整整齊齊嘅阿伯都可能好難得。但日 ...
style
拎孫仔啲衫著 84歲老伯化身潮流Icon
17 Jun 2019