{ SKIP }

POSTED ON 12 Feb 2018

精釀啤酒風潮瘋魔全球,各地小型酒廠興起,勢估唔到,風潮吹到北韓,令到本身已有啤酒廠的金仔,下令要開發新口味啤酒,完全無視外界對北韓一切制裁,近日仲高調宣佈成功生產小麥啤酒!

真係唔好以為北韓真係好窮,除咗基建處處,正如教廷高層聲稱「某個國家」是人人勤奮,無人吸毒,思想正面的烏托邦一樣。其實北韓一早就有自家的啤酒廠,2001年已成立大同江啤酒廠,當時北韓已經派技術員到青島、德國、英國、瑞士等地考察,甚至在2009年於朝鮮中央電視台發佈北韓史上第一輯啤酒廣告,市內更超過200個販賣地點。

講返佢地嘅大同江啤酒,分別從「1號」到「7號」,編號依麥芽含量而不同,其中「1號」為100%純大麥芽釀製,從「2號」開始加入大米比例進行釀製,不過有飲過北韓啤酒嘅酒客普遍認為比較苦,甜味淡薄。

唔止咁,2016年,其實北韓都舉辦過啤酒節宣傳啤酒,被外國媒體喻為「最貼地的當地活動」,令外國遊客接觸北韓另一面,風評確實唔錯,不過上年年中就突然取消,聽聞當時原因是北韓在發佈啤酒前幾日宣佈進行核試。

就在北韓官方近日發佈的新聞稿,聲稱新研發的小麥啤酒是「世界級具競爭力的產品」,不論香氣和味道都比過往大麥混大米啤酒來得更好,更運用自家培育的,最後當然要多謝偉大的金正恩領導等等等等,Well,味道依然是個謎。若果有勇士呢排去北韓,認真,可以搶先一試。

北韓新聞稿Link
金仔好嘢!
《米芝蓮指南香港澳門》完滿落幕。
gourmet
《米芝蓮指南香港澳門 2019》 三星餐廳終於湊齊十間
12 Dec 2018
一場台灣九合一選舉,綠地變藍天,連曾說「我不會把眼光放在中國」的台灣第一麵包師吳寶春都「變節」了。
gourmet
台灣第一麵包師吳寶春進軍上海 成為「兩岸一家親」愛國之典範 ...
11 Dec 2018