{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 09 Jan 2018
瑞典電單車品牌「Husqvarna」以越野系嘅電單車而聞名,但佢哋係2015年就推出咗非常有型嘅街車「VITPILEN 701」同「401」。不過今次都唔係講部車,而係當日宣傳圖上位車手配戴緊個與別不同嘅頭盔。

呢頂前白後黑,既係全覆蓋型但又有護目鏡嘅頭盔早於VITPILEN嘅宣傳片上就已經現身,由於其特別外表,當時已經有唔少人討論緊個頭盔,但「Husqvarna」一直都冇公佈任何消息。直到上年年尾時佢終於喺官網公佈咗頭盔嘅參數詳情。頭盔名為叫「PILEN」,有別於現時新頭盔多以高科技為主,PILEN基本上都係一頂普通頭盔,但就於頭頂加入大氣孔以助通風,護目鏡亦可以輕易更換,另外內部嘅特別設計可以減少戴眼鏡嘅用家嘅不適。但計我話佢最吸引人嘅就係「清秀」嘅線條,可以話係難得有「輪廓」嘅電單車頭盔呀。

使用100%玻璃纖維製作,目前價錢未定。或者要等到VITPILEN於今年發售時先知啦。
Husqvarna
終於現身!同埋YouTube終於整番好,有片睇。就是新車寶馬(BMW)X7,距離首次公佈正式投產都已經有4年之久。三行七座大型SUV,將會於下年3月開始交車,暫時汽油版看到有X7 xDrive40i以及X7 xDrive50i,分別車價$73,900 ...
autonews
【睇片】寶馬新X7好大個鼻 車價$73,900美元起
17 Oct 2018
這部GT-R,不只未能Street legal,在德國Nurburgring跑了幾圈之後,更加未能Track-legal,因為這部日產(Nissan)GT-R的排氣聲浪達134分貝,太嘈!
autonews
【睇片】太嘈!Nurburgring禁大改GT-R落場
16 Oct 2018