{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 09 Feb 2018

如果大家有留意國際新聞,應該記得前幾個月歐盟對北韓實施新一輪制裁,皮具、服裝,甚至清酒、啤酒,葡萄酒與香檳等奢侈品也被列入禁運項目。偉大的金將軍話俾你知,唔賣俾我我自己一樣做到!據北韓勞動新聞的報道,平壤大同江啤酒廠 (Taedonggang Brewery) 宣佈推出新品Wheat Beer麥啤。

麥啤,我日日都飲啦,德國又好,香港又好,不少啤酒廠都有出Wheat Beer作品,不是甚麼稀奇的事;而北韓可以將研發麥啤擺上官媒新聞,更要全國普天同慶,一起讚頌金仔的偉大領導,你就知自己是身在福中不知福。

勞動新聞形容這款北韓小麥啤酒是世界級的作品,啤酒蘊含偉大將軍的精神,可望提升北韓國民的生活質素。

大同江啤酒廠號稱北韓最先進的Brewery,過往共生產7種啤酒,其中有兩款是黑啤,本來大同江啤酒廠計劃於去年7月,第2屆平壤啤酒節讓Wheat Beer面世,不過活動突然取消,各方即刻懷疑是與乾旱、饑荒等環境因素有關。

等了又等,北韓麥啤終於登場,酒廠話Wheat Beer擁有獨特的香氣,配合他們的先進裝備、技術,可以令啤酒的味道更和諧、豐富。大同江啤酒廠作為北韓對外的第一啤酒廠,質素其實不俗,大家見到,一定要買來試試 (如果你不介意為金將軍歡樂組籌集多一點資金的話)。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018