{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 16 Apr 2018
復刻遊戲機呢股浪潮仍然方興未艾,日前又有新消息,SEGA世嘉1988年推出嘅16-bit家用遊戲機Mega Drive(美版名為Mega Genesis),將會於今年推出迷你復刻版「Mega Drive Mini」,各位機迷又來懷念過去啦!
於星期五的SEGA 30周年2018紀念活動上,官方宣布推出復刻版Mega Drive Mini消息,預計將於2018年率先在日本開售,其後陸續在全球販賣。Mega Drive最初於1988年在日本推出,憑《超音鼠》系列遊戲走紅,全球共賣出超過3千萬部。今回SEGA並唔係自己生產復刻版,而係授權予遊戲機公司AtGames生產。

不過,據報道今次SEGA復刻版同任天堂紅白機、灰機Mini一樣,冇得插帶,遊戲改為內置,日版連頂頂嘅插卡帶槽都冇埋。AtGames又透露,因版權問題,復刻版不會涵蓋《超音鼠3》的音樂。至於遊戲機其他實際功能,以及內含嘅遊戲及發售詳情等,就要留待官方進一步公布啦。
來源:Polygon
綠色和平就炮轟Apple與其搞機械人回收產品,不如集中火力,延長產品壽命,咁先係真正環保。
tech
Apple推回收機械人Daisy 環團籲延長產品壽命
20 Apr 2018
大熱嘅雙鏡頭加上親民嘅系統,仲有2K曲芒,Nokia粉絲會否心動?
tech
蔡司雙鏡+2K屏幕 Nokia 8 Sirocco回歸
20 Apr 2018