{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 13 Apr 2018
大陸「天網」監控鏡頭遍布全國無孔不入,最近就連張學友嘅江西演唱會,都有加裝人臉辨識保安鏡頭,監察現場觀眾,仲真係捉到個逃犯添。
大陸傳媒報道,4月7日張學友於江西場的演唱會上,民警成功憑現場的人臉辨識系統,捕獲一名涉及房地產糾紛的逃犯敖某。據指民警在演唱會出入口增設監控鏡頭,連接至「天網」數據庫,利用人臉辨識技術,統計觀眾資料、控制人流及篩查疑人,並將資料直接傳送到手機。當時場內約六萬多名觀眾,經比對臉貌資料及執勤人員辨認搵到敖某後,民警就按手機上的資料及導航,於他入座前展開圍捕。

敖某對於被捕顯得驚訝,表示是託朋友買門票和太太去看,「知道(會被抓)的話就不會去了。」負責案件的民警也表示:「在演唱會上抓捕到網逃犯,我們也非常意外。」但補充人臉辨識系統等科技能具體指出疑犯位置,減輕工作。

來源:中國日報

香港一向機會處處,唔只樓、演唱會飛、月餅可以炒,就連颱風「山竹」襲港都可以炒高膠紙售價,而每年嘅新iPhone開售更成為咗「果農」嘅年度盛事。Apple新推出嘅iPhone Xs及iPhone Xs Max今日正式喺香港開賣,喺朝早 ...
tech
【用家勝利日】iPhone Xs半日炒完 回收價大插水
21 Sep 2018
開發者Steve Troughton-Smith繼日前喺iOS 12.1 Beta中,搵到新iPad將支持橫向Face ID功能後,佢再發現新iPad嘅外接顯示器(External Displays)出現咗「3840x2160 (4K)」,即係話,新iPad喺iOS 12.1下將支援4K外置顯示 ...
tech
【繼續爆料】新iPad Pro將支4K外置顯示
21 Sep 2018