{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 03 Apr 2018
正所謂世上沒有免費雞,I mean,免費午餐,想聽歌果陣唔好每隔三五七隻歌就loop一次廣告,就要課金;但有古惑之徒就避過Spotify嘅監察,一蚊都唔畀就用到原需付款嘅冇廣告版服務,方法仲要相當老套......
準備四月上市的Spotify公布,2017年發現有200萬人涉嫌使用廣告攔截插件,欺騙系統避開廣告,在未有繳費的情況下使用月費串流音樂服務。據指,有第三方機構非法向用戶提供免費軟件,在流動裝置安裝後,攔截Spotify串流音樂付費服務中間的廣告,變相免費使用付費服務。
按Spotify的報告,涉嫌詐騙的人數共佔用戶總人數的1.3%,公司今年初已擊破非法使用付費串流音樂服務的App,但未有公布有關App資料。事件令Spotify用戶總人數由1億5千9百萬跌到1億5千7百萬,當中包括7100萬名付費用戶。
綠色和平就炮轟Apple與其搞機械人回收產品,不如集中火力,延長產品壽命,咁先係真正環保。
tech
Apple推回收機械人Daisy 環團籲延長產品壽命
20 Apr 2018
大熱嘅雙鏡頭加上親民嘅系統,仲有2K曲芒,Nokia粉絲會否心動?
tech
蔡司雙鏡+2K屏幕 Nokia 8 Sirocco回歸
20 Apr 2018