{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 14 Mar 2018
Apple每年有兩齣重頭戲,一是9月的秋季產品發品會,一般會發表新一代的iPhone;二就是6月的WWDCWorldwide Developers Conference開發者大會,向軟件開發者率先亮出新OS焦點。今年度WWDC已定於64日在美國加州舉行,一齊睇睇傳聞有咩新嘢發表。

今屆WWDC最大可能登場的自然是iOS 12,有指新版本會與新的macOS 10.14對應,支援跨平台App,同一個App可以在macOSiOS管理及使用。有消息亦指Apple將主畫面、CarPlay等的新設計擱置,改而專注改善iOS的穩定性及表現等細節,以避免重蹈過往iOS Bug多如潮的覆轍。預計watchOS 5tvOS 12亦將會於WWDC同場亮相。

畢竟屬於開發者大會,硬件方面向來比較少新品發表。但仍有報道指,Apple或會推出全新10.5iPad Pro,加入FaceID功能,與iPhone X看齊;換言之Home鍵和TouchID亦可能會從此消失,換來更大的屏幕和更幼的邊框。早前也有分析師預計,Apple有機會推出平價版的13MacBook Air,但屏幕就會升級至2560 x 1600解像度及260PPI,定價約999美元(約7,830港元)起,與現時的13MBA相約。有消息甚至指,Apple或加推平價版HomePod。傳聞是否屬實,64日呢個不能忘記的重要日子自有分曉,到時記得留意網上直播啦。
來源:9to5Mac
由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018
今日你能夠上網睇到呢個Post一定要感謝一個人,佢就係「光纖之父」高錕。諾貝爾物理學獎得主兼中大前校長高錕,昨日於沙田白普理寧養中心與世長辭,享年84歲。雖然高錕離開咗我哋,不過佢亦留低咗可以傳送大量資訊嘅 ...
tech
【永遠懷念】光纖之父高錕辭世 留下發明改變世界
24 Sep 2018