{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 14 Mar 2018
新一代除咗唔上Facebook,亦都習慣睇YouTube多過睇電視;不過YouTube上面嘅資訊又幾分假幾分真呢?信佢幾成好?YouTube就諗到,同維基百科合作,畀大家多個參考資料自己查證一下啦。
YouTube總裁Susan Wojcicki於SXSW論壇上提到,母公司Alphabet Inc.計畫在未來數月起,於YouTube影片底下,提供維基百科的網址連結,作為資料參考。首階段會率先集中於科普和陰謀論相關的影片,例如美國登月的影片,阻止假新聞與不實言論散播。
演講上Susan Wojcicki引述情人節佛羅里達州發生校園槍擊案後,有生還者被誣衊為演員,影片更迅即成為YouTube熱門影片之冠。賭城槍擊案後,有YouTube影片聲稱槍擊案純屬虛構及惡作劇,同樣獲過百萬點擊率,令受害者家屬困擾。Susan Wojcicki指,維基百科畢竟是百科全書而非報紙,未必能迅速更新,因此旨在雙方合作令資訊更完整,而非將有衝突的新聞或災難資訊視為錯誤。
來源:路透社
由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018
今日你能夠上網睇到呢個Post一定要感謝一個人,佢就係「光纖之父」高錕。諾貝爾物理學獎得主兼中大前校長高錕,昨日於沙田白普理寧養中心與世長辭,享年84歲。雖然高錕離開咗我哋,不過佢亦留低咗可以傳送大量資訊嘅 ...
tech
【永遠懷念】光纖之父高錕辭世 留下發明改變世界
24 Sep 2018