{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 08 Mar 2018
Google每逢3月就會向軟件開發者釋出下一代Android操作系統,今回「Android P」亦不例外,而為迎接嚟緊一波全屏幕手機,Android P都加入選項畀開發者避開頂部M字額,仲可以喺訊息通知度直幫你度定點覆Message。
Google喺發布中提到,唔少手機都採用全屏幕,Android P就支援不同呎吋嘅顯示畫面,畀開發者自行決定用唔用埋條M字額。例如顯示圖片呢類內容時,開發者就可以選擇飛甩M字額,令視覺效果更舒服。

另一新功能係訊息通知欄嘅回覆訊息功能會進一步增強,除咗會睇到發訊息者嘅名同內容,亦可以顯示埋圖片同貼紙;仲會自動建議字句回覆,唔使左諗右諗,或者「OK」打錯做「PK」。
手機位置準確度也有提升,Andriod P支援Wi-Fi RTT技術,收集3個或以上Wi-Fi接入點的位置後,就可以將手機的位置收窄到1至2米。Google強調過程中手機無需連接至Wi-Fi,Wi-Fi接入點亦不會偵測到手機,保障私隱。
其他如雙鏡頭功能、影像和影片壓縮、保安、電源效率等亦一一有所提升。Android P目前開放予軟件開發者測試,支援Pixel、Pixel XL Pixel 2同Pixel 2 XL,不過普羅大眾都係繼續等Beta版穩陣啲。
由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018
今日你能夠上網睇到呢個Post一定要感謝一個人,佢就係「光纖之父」高錕。諾貝爾物理學獎得主兼中大前校長高錕,昨日於沙田白普理寧養中心與世長辭,享年84歲。雖然高錕離開咗我哋,不過佢亦留低咗可以傳送大量資訊嘅 ...
tech
【永遠懷念】光纖之父高錕辭世 留下發明改變世界
24 Sep 2018