{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 07 Feb 2018
Lenovo宣布,發現少數ThinkPad X1 Carbon 第5代筆記型電腦有潛在起火風險,考慮到公共安全,並與監管部門協商後,決定主動全球召回,並提供免費檢查服務。所以話呢,筆電都係唔好放大脾用,唔係spring pocket might be barbecued。
Lenovo指,確認有部分ThinkPad X1 Carbon 第 5 代筆記型電腦,電腦中有小螺絲未鎖緊,可能會導致電池短路過熱,迅速放電而構成起火風險。目前Lenovo在全球已經接到三宗電池過熱報告,但未有造成起火、傷亡或財物損壞。受影響的屬2016年12月到2017年10月間出廠的型號,2017年11月1日或之後製造的型號則不受影響。

Lenovo承認今次屬製造程序疏漏,並將為所有受影響的ThinkPad X1 Carbon筆電提供免費檢查服務。香港用戶可利用機底貼紙上的序號確認自己的筆電是否屬受影響範圍,或到官網輸入序號查詢。如筆電受影響,官方建議立即停止使用並預約維修檢查。
官網:Lenovo
要數Leica相機受歡迎的原因,除咗成像果陣「奶味」,佢有型有格嘅復古外型設計相信亦係主因之一。不過真真正正嘅古董Leica相機,你又見過未?喺今年度嘅WestLicht相機拍賣展,就有1923年出廠嘅Leica 0系列相機拍賣, ...
tech
【極珍貴】1923年出廠Leica元祖機你見過未?
20 Feb 2018
早排iPhone爆出限速事件後,人人趕住拎部機去換電,亦引申出另一個問題——iPhone冇得自己換電喎。美國華盛頓州就直頭計畫立法,禁止電子產品「難以或無法換電」,似乎有意衝住iPhone而來。 ... ... ... ...
tech
【方便維修?】美國擬禁電子產品冇得換電
16 Feb 2018