{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Feb 2018
所謂「戰壕打火機(Trench Lighter)」,其實係講緊自一次大戰以來,參加戰爭嘅士兵被困於戰壕時以手邊有限資源,如子彈殼等材料製作嘅打火機,當中冇規定嘅款式、設計,反正用得到就可以。亦因為如此,流傳落黎嘅戰壕打火機通常都有簡單設計、濃濃嘅手工味以及非凡嘅耐用度,亦成為唔少人嘅收藏品。真正上過戰場嘅戰壕打火機難求,但以戰壕打火機為藍本而設計嘅新品就相當易搵得多。 

例如美國品牌「Akomplice」就推出咗個戰壕打火機,以黃銅及鋼製作,大致上只分為火輪(及火石)、燃油儲存及點火等三個部份,而其中點火棉蕊就會有個滑蓋子以防意外起火及作熄火用,據說亦打火機本身亦有防風功能,而下方嘅鎖匙圈就連結住入燃油嘅孔洞,只要扭開就可以添加燃油。

如果你都喜歡呢種硬朗、簡單風格嘅打火機,可以上網買返個,只需35.95USD,即係約280HKD左右。
Akomplice
要數Leica相機受歡迎的原因,除咗成像果陣「奶味」,佢有型有格嘅復古外型設計相信亦係主因之一。不過真真正正嘅古董Leica相機,你又見過未?喺今年度嘅WestLicht相機拍賣展,就有1923年出廠嘅Leica 0系列相機拍賣, ...
tech
【極珍貴】1923年出廠Leica元祖機你見過未?
20 Feb 2018
由前一晚水靜蛾飛,到開季當日組成超過300人的人龍,就只有Supreme才有這般誇張的號召力!
style
【實況回顧!】Supreme 2018春夏東京開季日
19 Feb 2018