{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 11 Jan 2018

食叉燒包噎死?廣告黎姐!?在日本,每年都有人因為食一種食物而死,或者是你聽過最奇怪的死法,聽起來不可思議。今年又有2人死於食......麻糬....

首先,日本人有個習慣,就是慶祝新年時會吃麻糬,不過到底有幾危險?因為麻糬由糯米製成,具黏性,加上麻糬通常都是大大件,一般要咀嚼好幾下,好似唔啱老人同兒童食啦,但我就話其實麻糬上灑滿的黃豆粉、綠茶粉先至危險,輕輕一吸你就咳到死。

BBC就有報導指出麻糬曾於2015元旦日,奪去9人性命,創歷史新高,2016年有1人、2017有2人,單是新年因為噎到麻糬送院的民眾,今年就有超過15位,當中有90%是65歲以上。

麻糬殺人事件,雖然聽落比《金田一少年事件簿》更懸疑,相信連柯南都諗唔到,不過被食物噎死的事件,其實中港台三地,都略有所聞,燒賣、茶葉蛋成為事件主角,各位師兄,食嘢小心D啦。

「御食國」之食材直送香港。
gourmet
日本三地「御食國」 食材直送香港 6 大餐廳
24 Jan 2018
$500 一位食到6道有級數菜式,堅抵!
gourmet
高質抵食 $500 試6道米芝蓮意菜菜單
23 Jan 2018