{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 07 Sep 2017
食肉獸請注意,又多一間主打食「肉」嘅餐廳即將開張。肉唔放砧板,放吧台上俾一班食肉獸order黎食,雖然10月先正式開,MEATS就率先喺The Optimist開始限定pop-up。


首先介紹下呢間即將新開嘅MEATS,以「Meat Bar」作為概念,全港首見。老闆就話開鋪嘅原因就係想俾成班人圍埋食肉,不設訂位、不收加一,價位唔使高就分到肉食咁樣。全店菜單以肉類菜式為主,各款肉品各有唔同嘅烹調手法,簡單以海鹽調味,或者用煙熏、燒烤、炭烤,甚至用特別嘅配料如jalapeños、四川花椒、咖啡去襯托肉品味道。


留意返餐廳就未開嘅,不過MEATS就率先喺The Optimist開始限定pop-up(都係同一個老細嘛),連續兩個星期日至四,由MEATS主廚Paddy McDermott掌廚,為客人預演八款新餐廳的招牌菜式,包括Chicken Croquettes配燒蒜和蛋黃醬、Chicken Drumsticks配黑芝麻蜂蜜醬汁及酸辣泡菜醬、特別用咖啡醃製嘅Lamb Chops,配上美國南肯塔基州燒烤醬、鮮嫩的Skirt Steak則選配香辣墨西哥辣椒。




The Optimist - MEATS Pop-up

日期:9月10至14日、17至21日
地址:灣仔軒尼詩道239號地下至二樓
電話: 2433 3324

「好丘貝果」你食過就知有咩唔同,麵包迷最愛。
gourmet
台灣風味市集開催 「台灣最好吃」好丘貝果強勢登場
23 May 2018
當日本人遇上意菜,其化學作用不容忽視。
gourmet
意菜日廚田淵拓聯乘WHISK 快閃現代意菜風味
23 May 2018