{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 04 Sep 2017
今日七月十四,介紹返人稱「鬼門炒麵」嘅Thip Samai ,唔止曼谷人鍾意食,連泰皇都指定要食佢嘅Pad Thai,唔好講笑,零晨12點,門外都仲有好多人影.....


去到9月,除咗學生無假放,返緊工嘅你都應該會揀呢個時候放假。如果閣下近日去曼谷,不妨記得呢間曼谷Pad Thai 之王,Thip Samai ,鋪頭零晨12點都有人排隊爭住食呀!(放心,係人嚟嘅,因為我有排過)


週街都有得食Pad Thai,但唯獨是Thip Samai最得我心,你試過就會明,全店獨沽一味,只賣Pad Thai,唔同價位,唔同配料。金邊粉有別坊間貨,質地軟滑,彈牙帶黏性,最出色的是夾起仍條條分明,更覺不可思議。搭配酸汁蝦油同炒,顏色偏橙,賣相似有著一股皇宮的氣場。雖然份量偏小,男士們可以再encore!


蛋包Pad Thai,街頭小販基本都懶得去做,蛋皮薄如蟬翼,老實說口感差異不大,不過賣相確有加分。


黎到不妨食豪D,食過 500Baht 嘅海鮮豪華版,有齊蟹肉、魷魚絲、大蝦同青木瓜嘅雜錦金邊粉,啱晒大貪嘅你。


店內嘅橙汁都係自家品牌,有橙肉唔死甜,但其實應該似係柑。連平時對曼谷街頭老是常出現嘅果汁心生恐懼嘅我,飲完都另外買咗枝返酒店。


BTW,「鬼門炒麵」嘅由來,其實同鬼無咩關係,話說Thip Samai 鋪頭嘅位於大皇宮外護城牆位置,數百年前有個習俗,就係皇室外城牆內不可以舉行葬禮,所有屍體都要運出城牆,到金山寺處理,途經的那一道門稱為「鬼門」,就係咁囉。


Thip Samai

地址:313 Mahachai Rd, Samranrat Pranakom(俾埋條link你

電話:+66-2-221-6280

營業時間: 5:00pm - 2:00am


「佐賀牛」不是「佐賀產和牛」?
gourmet
「侵侵」點石成金 佐賀牛意外成大熱?
21 Nov 2017
你的成廚之路,進階課程開班。
gourmet
Home Cook 自學指南 美國殿堂級大廚網上教班
21 Nov 2017