{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 17 Jul 2017
依家做餐廳好難做嫁啦,每一個客人都是尊貴的,每個意見都係神聖不可反駁的,喺你FB留個言就喺上帝。有餐廳深知social media嘅重要性,直接影響到餐廳嘅翻桌效率,特登為食客提供一套foodie專用kit set,俾你打個靚卡放上網,咁識做生意?


英國有間美式餐廳Dirty Bones,就喺其中一間分店,為客人提供一個foodie專用kit set,有齊LED燈、充電器、clip-on wide angle,甚至有埋三腳自拍架,俾你可以影到一張好大路又好四正嘅top shot ,好離譜係咪?







對於「客人為食物打卡」呢個行為,喺美食界不嬲都係好兩極嘅,普遍愈Fine嘅餐廳,或者廚師係好講求享受食物嘅時機,簡直就不屑呢種行為,甚至認為你唔尊重佢地嘅廚藝,日本壽司店就常見。坦白講我就唔buy啦,不過當然啦,你同人出街食飯唔影相打卡,你女伴應該要你餐飯都食得唔安樂,到時你就hihi了。


當舉世矚名的Noma仍未重開,瑞典另一重量級推手已經重開,瑞典二星米芝蓮餐廳Restaurant Frantzén,你要認識。
gourmet
【北歐米芝蓮二星大戶】瑞典Restaurant Frantzén 重新開業
20 Sep 2017
近年台灣除了江振誠和陳嵐舒,也有個主廚在當地聲名大噪,他的名字叫林健明,是個土生土長的香港人。
gourmet
【法式台灣味】台灣星級主廚快閃作客四季酒店
20 Sep 2017