{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Jan 2018
隨住汽車科技發展,電單車頭盔亦慢慢步向智能化,市面上越黎越多包含不同功能嘅智能頭盔面世,你或者都心郁郁想換返個。但可能你明明已經有個靚仔頭盔,冇啦啦又要畀錢買多個返黎好似好唔抵呀可?唔緊要,NUVIZ就話你知,你其實可以淨係買「智能」嗰部份返黎架。

NUVIZ係一個能夠安裝於普通頭盔上嘅Head-up display(抬頭顯示),以藍芽連接電話之後,能顯示導航、車速、天氣等資訊,以及操作音樂播放、通話。由於唔需要擰頭,只需要轉一轉個眼珠就能讀取資訊,比起你直接裝部電話上部車到更為方便,亦減少分心。附帶嘅控制器亦可以裝於手把附近,咁就可以「手不離把」地以拇指控制,更為安全。另外NUVIZ仲有攝碌鏡頭,唔單止可以當車Cam用,更加可以直接影相。
換言之只要有NUVIZ,你就可以將自己平時用開嘅「愛盔」變成智能頭盔。售價為699USD,即係大約HKD$5500,比起市面上其他智能頭盔黎講都唔算貴。唯一嘅問題係根據佢嘅外型,似乎就一定要裝喺右方下顎位置,換言之你個頭盔必須要係「大頭佛」先裝到。
NUVIZ
本田(Honda)Civic Type R,我們自細都喜愛。外國呢,一樣好多日系小跑車迷,有傳媒找來五部Civic Type R同場比拼......咦?為甚麼五部只有四代?而且竟然沒有90年代EK9?因為測試點在英國,而英國基本上未正式引入過 ...
autonews
【睇片】四代Civic Type R 同場鬥快鬥急煞
22 Jan 2018
如果你喜歡90年代的寶馬,即是也愛E36 M3吧?那看到這一部車廠Lightweight版,應該會覺得是觸不到的極品。這部1995年M3 coupe Lightweight版,當年只製作了125部,而這部就是其中之一,而且保養得極佳,「只行」約86 ...
autonews
【極品】寶馬輕量版E36 M3 全球只有125部
22 Jan 2018