{ SKIP }
文:MenClub John Chan  
POSTED ON 31 Aug 2017

芬蘭喺電動車普及與推廣方面好成功,當地早喺2014年已經有電動車的士,而且係Tesla Model S。上星期,一位喺2014年12月購入Model S「搵食」嘅的士司機Ari Nyyssösestä,喺未滿三年情況下,累計行駛咗400,000公里。 

當地傳媒Helsingin Sanomat同呢位的士大哥做咗個簡短訪問。


圖片來源:Helsingin Sanomat

圖片來源:Helsingin Sanomat


Ari Nyyssösestä話呢400,000公里基本上冇發生過嚴重故障,但唔係冇嘢煩。例如動力輔助轉向系統就壞過一次,摩打亦發生過故障,電池亦曾出現少問題,  Nyyssösestä話:「好在呢幾個部份都有保用!」「摩打曾經有不正常響聲,類似情況都發生過喺其他Model S身上。」


圖片來源:Helsingin Sanomat


「電池方面,有次系統顯示續航距離尚餘60km,但電池明明已經冇電,而且無法充電,廠方將我車的電池送到荷蘭維修,並為我提供後備電池。」 

新車落地接近三年,累計行駛咗400,000公里,電池表現(續航距離)稍有下跌,由新車時嘅400km,下跌至目前嘅370km。Nyyssösestä話自己多數晚間喺屋企充電,喺屋企充電,肯定唔係Supercharger啦,唔怪得嚿電仲咁襟。


法拉利用來取代California T的Portofino開篷超跑GT已經正式登陸中國市場,並於日前在南沙港舉行盛大登場儀式。
auto
法拉利Portofino正式登陸中國市場
23 Nov 2017
一個男人成功「荼毒」老婆嘅感人故事!
auto
得一知己死而無憾 沖繩飄移夫婦
23 Nov 2017